Behandelmethoden

Zo werkt manuele therapie

Manuele therapie


Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft naast een opleiding Fysiotherapie nog drie jaar een masteropleiding Manuele Therapie gevolgd. Hierdoor heeft een manueel therapeut extra kennis van het menselijk lichaam en kan nog beter het verband zien tussen uw klachten en de oorzaak. Daarnaast kent een manueel therapeut extra technieken om vastzittende gewrichten losser te maken, zoals mobilisatie en manipulatie (korte, snelle bewegingen). 

Het doel van manuele therapie is gewrichten en omliggende spieren beter te laten functioneren. Hierdoor verlichten we pijnklachten en verbeteren uw houding en beweging.

Voor wie is manuele therapie?

Is het bewegen van een bepaald gewricht pijnlijk of gaat het moeizaam? Dan kan manuele therapie uitkomst bieden. 

De manueel therapeuten van FysioNovio behandelen klachten aan de rug, nek, armen en benen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

 • hoofd- en nekpijn en het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling naar de armen
 • hogerugklachten (ook wanneer u daarbij pijn aan de ribben of op de borst heeft)
 • lagerugklachten (ook wanneer deze pijn uitstraalt naar de benen
 • heupartrose
 • knie- en enkelklachten door stijfheid van de gewrichten
 • elleboog- en polsklachten door stijfheid van de gewrichten

De intake & behandeling bij FysioNovio

Eerst bespreken we uw klachten tijdens een uitgebreid intakegesprek in onze praktijk in Nijmegen of Malden. Daarbij gaan we op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Ook kijken we naar uw houding, beweeglijkheid en controle over gewrichten en spieren. 

Vervolgens gaan we uw gewrichten beweeglijker maken (door ze te mobiliseren of manipuleren). Om het effect van de behandeling te optimaliseren, gaan we ook met oefeningen aan de slag. Daarnaast krijgt u advies en instructies om thuis mee verder te gaan na de therapie. Zo werken we stap voor stap toe naar het beter functioneren van uw gewrichten en een verbetering van uw houding en bewegingen. 

Afhankelijk van uw klacht, zetten we bij de behandeling ook inzichten en technieken in uit de fysiotherapie en sportfysiotherapie voor een optimaal resultaat. Eventueel passen we dry needling toe.

Tarieven en vergoedingen

Manuele therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. FysioNovio heeft een contract afgesloten met alle zorgverzekeraars. Dit houdt in dat wij uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Dat kan alleen als u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan ontvangt u zelf een nota.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Manuele therapie specialisten in onze praktijk

Beste cliënten van FysioNovio,

Op basis van de regels van het RIVM, VWS en advies van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben we onze praktijkvoering afgestemd op de meest recente ontwikkelingen. Op deze manier kunnen wij u de zorg bieden, die u verdient, op een verantwoorde manier.

Wat vragen wij u?

 • U neemt zelf een hoeslaken en handdoek mee voor op de behandelbank
 • Voordat de behandeling start moeten u en de fysiotherapeut in de behandelkamer de handen wassen.
 • Zorg dat u maximaal 5 minuten voorafgaand aan de afspraak de praktijk betreedt
 • Bij griep of verkoudsheidsklachten kan de afspraak niet doorgaan

Indien u vragen heeft m.b.t. uw behandeling bij FysioNovio verzoeken wij u contact op te nemen met ons secretariaat op nummer 024 37 333 22

Team FysioNovio

Guido Souren, Pim Kreutzer, Laurens Hart, Veronique Gerrits, Cyril Pauwels, Bas van Bon, Gerard van Heerde, Maarten Triebels, Lieke de Vries.