Behandelmethoden

Zo werkt manuele therapie

Manuele therapie


Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft naast een opleiding Fysiotherapie nog drie jaar een masteropleiding Manuele Therapie gevolgd. Hierdoor heeft een manueel therapeut extra kennis van het menselijk lichaam en kan nog beter het verband zien tussen uw klachten en de oorzaak. Daarnaast kent een manueel therapeut extra technieken om vastzittende gewrichten losser te maken, zoals mobilisatie en manipulatie (korte, snelle bewegingen). 

Het doel van manuele therapie is gewrichten en omliggende spieren beter te laten functioneren. Hierdoor verlichten we pijnklachten en verbeteren uw houding en beweging.

Voor wie is manuele therapie?

Is het bewegen van een bepaald gewricht pijnlijk of gaat het moeizaam? Dan kan manuele therapie uitkomst bieden. 

De manueel therapeuten van FysioNovio behandelen klachten aan de rug, nek, armen en benen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

 • hoofd- en nekpijn en het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling naar de armen
 • hogerugklachten (ook wanneer u daarbij pijn aan de ribben of op de borst heeft)
 • lagerugklachten (ook wanneer deze pijn uitstraalt naar de benen
 • heupartrose
 • knie- en enkelklachten door stijfheid van de gewrichten
 • elleboog- en polsklachten door stijfheid van de gewrichten

De intake & behandeling bij FysioNovio

Eerst bespreken we uw klachten tijdens een uitgebreid intakegesprek in onze praktijk in Nijmegen of Malden. Daarbij gaan we op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Ook kijken we naar uw houding, beweeglijkheid en controle over gewrichten en spieren. 

Vervolgens gaan we uw gewrichten beweeglijker maken (door ze te mobiliseren of manipuleren). Om het effect van de behandeling te optimaliseren, gaan we ook met oefeningen aan de slag. Daarnaast krijgt u advies en instructies om thuis mee verder te gaan na de therapie. Zo werken we stap voor stap toe naar het beter functioneren van uw gewrichten en een verbetering van uw houding en bewegingen. 

Afhankelijk van uw klacht, zetten we bij de behandeling ook inzichten en technieken in uit de fysiotherapie en sportfysiotherapie voor een optimaal resultaat. Eventueel passen we dry needling toe.

Tarieven en vergoedingen

Manuele therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. FysioNovio heeft een contract afgesloten met alle zorgverzekeraars. Dit houdt in dat wij uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Dat kan alleen als u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan ontvangt u zelf een nota.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Manuele therapie specialisten in onze praktijk

Beste cliënten van FysioNovio,

Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van het Coronavirus is het niet meer toegestaan u op de praktijk te ontvangen.

Voor patiënten die op dit moment bij onze praktijk in behandeling zijn geldt:

 • Het is niet meer toegestaan face-to-face contact te hebben met patiënten en hands-on te behandelen. slechts in uitzonderlijke situaties en in nadrukkelijke opdracht van een arts kan hierop een uitzondering gemaakt worden)
 • Uw behandelend fysiotherapeut zal contact met u opnemen om te bespreken hoe wij u in deze periode nog kunnen begeleiden. Opties als telefonisch consult en videobellen behoren tot de mogelijkheden om u op afstand te kunnen begeleiden (met oefeningen, adviezen ed)

Voor overige patiënten:

 • Mocht u klachten hebben waarvoor u graag een fysiotherapeut wenst te spreken, bel of mail via 024-3733322 of info@fysionovio.nl
 • Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om te beoordelen hoe wij u in deze periode zo goed mogelijk kunnen helpen.

We begrijpen dat we niet de optimale behandeling kunnen geven zoals we gewend zijn. Toch zullen we ons uiterste best blijven doen u zo goed mogelijk te helpen.

Sterkte in deze onzekere tijden!.

Namens ons allen,
Guido Souren en Pim Kreutzer