Behandelmethoden

Zo werkt dry needling

Dry needling


Wat is dry needling?

Bij dry needling worden spierknopen met zeer dunne naaldjes aangeprikt. Met als doel de spieren langdurig te laten ontspannen. Hierdoor verdwijnt of vermindert lokale drukpijn en vaak ook uitstralende pijn die door deze spierknopen kan worden veroorzaakt.

Voor wie is dry needling?

Heeft u acute (pijn)klachten door het maken van een verkeerde beweging of een ongeluk? Heeft u chronische (pijn)klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding of door overbelasting van arm, schouder of nek bij computergebruik? Dan kan dry needling uitkomst bieden. Bij FysioNovio zetten we deze behandeling in als onderdeel van uw fysiotherapeutische behandeling.

Dry needling kan verlichting bieden bij :

 • pijn en stijfheid, lokaal in een spier en bij uitstralende pijn
 • verminderde kracht in spier of spieren (als u geen zenuwbeschadiging heeft)
 • acute klachten, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen), een ongeval of sportletsel
 • chronische klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/KANS
 • klachten nadat u een tijdje niet heeft kunnen bewegen, bijvoorbeeld vanwege gips of een brace
 • overbelasting door sporten
 • kramp in uw spieren

Dry needling is niet voor de behandeling van alle klachten geschikt. De therapeuten van FysioNovio kunnen beoordelen of dry needling bij u kan helpen.

Het intakegesprek bij FysioNovio

Eerst onderzoeken we uw klachten tijdens een uitgebreid intakegesprek in onze praktijk in Nijmegen, Malden of Molenhoek. We streven ernaar om u na dit gesprek en onderzoek antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat heb ik?
 • Wat is de oorzaak van de klachten?
 • Kan ik herstellen?
 • Hoe lang gaat dat duren?
 • Wie kan u het best helpen bij dit herstel?

Verwachten we dat dry needling een goede bijdrage kan leveren aan uw herstel? Dan gaan we daar direct mee aan de slag.

De dry needling-behandeling bij FysioNovio

Dry needling is erop gericht om spieren te ontspannen. Bij de behandeling prikken we met een zeer dun steriel naaldje in een spierknoop. Dat heet ‘droog prikken’: we spuiten namelijk geen vloeistof in. De spierknoop waarin we prikken, noemen we het triggerpoint; dit is de plek die mogelijk verantwoordelijk is voor uw pijnklachten. Het inbrengen van het dunne naaldje voelt u bijna niet. Bij het prikken spant de betreffende spier zich even aan. Dat voelt als een lichte kramp. Daarna ontspant de spier en kunt u weer makkelijker bewegen.

Tijdens een behandeling prikken we meerdere spierknopen aan. De behandelde spier voelt na afloop vaak even wat vermoeid of stijf. We herhalen de behandeling minimaal drie keer voor een optimaal resultaat.

Afhankelijk van uw klacht, zetten we bij de behandeling ook inzichten en technieken in uit de fysiotherapie, sportfysiotherapie en manuele therapie.

Tarieven en vergoedingen

Dry needling wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. FysioNovio heeft een contract afgesloten met alle zorgverzekeraars. Dit houdt in dat wij uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Dat kan alleen als u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan ontvangt u zelf een nota.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Dry needling specialisten in onze praktijk

Praktijkvoering van FysioNovio

bij het verantwoord opschalen van fysiotherapeutische zorg tijdens de Coronacrisis

Beste cliënten van FysioNovio,

Na een lange periode waarbij we niet fysiek hebben behandeld op de praktijk kunnen we vanaf vandaag (1 mei 2020) weer cliënten ontvangen voor noodzakelijke zorg. Op basis van de regels van het RIVM, VWS en advies van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben we onze praktijkvoering afgestemd op de meest recente ontwikkelingen. Op deze manier kunnen wij u de zorg bieden, die u verdient, op een verantwoorde manier.

De voorkeur gaat nog steeds uit naar behandeling op 1,5 m afstand (oefeningen/training) of met video / telefonisch consult, maar in sommigen gevallen is fysieke behandeling noodzakelijk om verdere achtergang tegen te gaan. Met uw fysiotherapeut kunt u overleggen wat voor u de beste mogelijkheden zijn.

Indien behandeling op de praktijk geïndiceerd is hanteren we strikte voorgeschreven maatregelen:

 • We zullen u actief vragen blijven navragen of u toenemende bekende koorts- en verkoudheidsverschijnselen heeft en u niet in de praktijk toe laten als dit wel zo is of als hier twijfel over bestaat.
 • Als u tot een kwetsbare doelgroep behoort zullen we met u in overleg gaan wat voor u op dit moment het beste is om te doen.
 • Collega fysiotherapeuten die ook maar enigszins verkoudheid- of griep verschijnselen ontwikkelen of hebben mogen op dit moment niet werken met patiënten en blijven thuis.
 • De roosters van de fysiotherapeuten zijn aangepast zodat patiënten elkaar zo min mogelijk tegenkomen.
 • De wachtruimte is verdeeld in twee ruimtes, op de normale plek op de begane grond en een wachtplek op de eerste verdieping, zodat we de 1,5 meter regel kunnen garanderen. Bij binnenkomst staat bij ons op een formulier op het glazen tochtportaal, waar de therapeut die u behandelt die dag zit en op welke verdieping u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.
 • De stoel van patiënt staat 1,5 meter bij het bureau vandaan, mogelijk aangegeven door tape op de vloer. Hoeslakens en handdoeken zijn verwijderd uit de behandelkamer.
 • Wanneer de fysiotherapeut in overleg met u het noodzakelijk acht binnen het onderzoek en/of de behandeling fysiek contact toe te passen zal dit altijd overlegd worden.

Volgens de huidige richtlijnen is het niet strikt noodzakelijk persoonlijke beschermingsmiddelen toe te passen bij gezonde patiënten. Toch willen we met iedere patient individueel kijken waar behoefte aan is, bij zowel patient als fysiotherapeut. Als een van beiden dit noodzakelijk vindt, kan er alleen behandeling plaatsvinden als beiden mondkapjes dragen. Voor de fysiotherapeut zijn extra handschoenen en spatbrillen aangeschaft. Voor patient en fysiotherapeut hebben we chirurgische mondkapjes op voorraad. Mocht u hier gebruik van willen maken vragen wij u een bijdrage van €2 (contant).

Wat vragen wij u daarnaast nog?

 • U neemt zelf een hoeslaken en handdoek mee voor op de behandelbank
 • Voordat de behandeling start moeten u en de fysiotherapeut in de behandelkamer de handen wassen.
 • Houdt 1,5 meter afstand en houdt hierbij rekening met elkaar
 • Kom alleen naar de afspraak, een eventuele begeleider mag wachten in de auto.
 • Zorg dat u maximaal 5 minuten voorafgaand aan de afspraak de praktijk betreedt
 • De toiletten op de praktijk zijn buiten gebruik, houdt hier rekening mee

We zullen u telefonisch actief benaderen als u bij ons onder behandeling was, om te polsen waar uw behoefte ligt. We kijken er zelf enorm naar uit u weer op de praktijk te kunnen ontvangen en zullen onze uiterste best doen u goed te kunnen helpen.

Team FysioNovio

Guido Souren, Pim Kreutzer, Laurens Hart, Veronique Gerrits, Lilian Peters, Cyril Pauwels, Tom Sieverding, Bas van Bon, Gerard van Heerde.