Behandelmethoden

Zo werkt dry needling

Dry needling


Wat is dry needling?

Bij dry needling worden spierknopen met zeer dunne naaldjes aangeprikt. Met als doel de spieren langdurig te laten ontspannen. Hierdoor verdwijnt of vermindert lokale drukpijn en vaak ook uitstralende pijn die door deze spierknopen kan worden veroorzaakt.

Voor wie is dry needling?

Heeft u acute (pijn)klachten door het maken van een verkeerde beweging of een ongeluk? Heeft u chronische (pijn)klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding of door overbelasting van arm, schouder of nek bij computergebruik? Dan kan dry needling uitkomst bieden. Bij FysioNovio zetten we deze behandeling in als onderdeel van uw fysiotherapeutische behandeling.

Dry needling kan verlichting bieden bij :

 • pijn en stijfheid, lokaal in een spier en bij uitstralende pijn
 • verminderde kracht in spier of spieren (als u geen zenuwbeschadiging heeft)
 • acute klachten, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen), een ongeval of sportletsel
 • chronische klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/KANS
 • klachten nadat u een tijdje niet heeft kunnen bewegen, bijvoorbeeld vanwege gips of een brace
 • overbelasting door sporten
 • kramp in uw spieren

Dry needling is niet voor de behandeling van alle klachten geschikt. De therapeuten van FysioNovio kunnen beoordelen of dry needling bij u kan helpen.

Het intakegesprek bij FysioNovio

Eerst onderzoeken we uw klachten tijdens een uitgebreid intakegesprek in onze praktijk in Nijmegen, Malden of Molenhoek. We streven ernaar om u na dit gesprek en onderzoek antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat heb ik?
 • Wat is de oorzaak van de klachten?
 • Kan ik herstellen?
 • Hoe lang gaat dat duren?
 • Wie kan u het best helpen bij dit herstel?

Verwachten we dat dry needling een goede bijdrage kan leveren aan uw herstel? Dan gaan we daar direct mee aan de slag.

De dry needling-behandeling bij FysioNovio

Dry needling is erop gericht om spieren te ontspannen. Bij de behandeling prikken we met een zeer dun steriel naaldje in een spierknoop. Dat heet ‘droog prikken’: we spuiten namelijk geen vloeistof in. De spierknoop waarin we prikken, noemen we het triggerpoint; dit is de plek die mogelijk verantwoordelijk is voor uw pijnklachten. Het inbrengen van het dunne naaldje voelt u bijna niet. Bij het prikken spant de betreffende spier zich even aan. Dat voelt als een lichte kramp. Daarna ontspant de spier en kunt u weer makkelijker bewegen.

Tijdens een behandeling prikken we meerdere spierknopen aan. De behandelde spier voelt na afloop vaak even wat vermoeid of stijf. We herhalen de behandeling minimaal drie keer voor een optimaal resultaat.

Afhankelijk van uw klacht, zetten we bij de behandeling ook inzichten en technieken in uit de fysiotherapie, sportfysiotherapie en manuele therapie.

Tarieven en vergoedingen

Dry needling wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. FysioNovio heeft een contract afgesloten met alle zorgverzekeraars. Dit houdt in dat wij uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Dat kan alleen als u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan ontvangt u zelf een nota.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Dry needling specialisten in onze praktijk

Neem contact met ons op via WhatsApp